GI-mellanmål! (alternativt brunch)



  • Färskpressad apelsinjuice
  • Ost
  • Skinka
  • Majs
  • Oliver
  • Keso
  • Salladsblad
  • Dinkel(fullkorns)pasta
Egentligen bara ett hopplock av varor (notera den sparsamma mängden) från kylen, som blev en enkel pastasallad. Kändes lite lyxigare, lite roligare och lite fräschare än typ frukt, rostmackor, energibars, godis, eller vad folk nu äter till mellanmål. 

Jag har alltid varit dålig på att äta något mellan måltiderna så tips mottages gärna. Vad äter ni?

Vi har inte dött i svininfluensan...

...men vi har varit tillräckligt sjuka för att sova bort bloggen.


Synd då vi precis hade börjat få lite trafik. Äh, nu börjar vi om från början. Välkomna till vår matblogg!

GI-tips: smoothies!

Att mixa morgonfilen med färska (eller frysta) bär är ett enkelt sätt att göra en alldaglig frukost lite exklusiv - och mycket nyttigare! Till två portioner kan du utgå från proportionerna 1,5 dl bär till 4 dl filmjölk. Min personliga favorit är jordgubb/banan men vill du minska GI och öka antioxidanterna såhär i svininfluensans tidsera kan du med fördel boosta med blåbär. 

Willys har en bra mix av hallon/blåbär, som dessutom ger en riktigt läcker färg (som gör sig bra i våra lila glasskålar, nu kan jag äntligen få upprättelse för mitt färgval till porslinet..)

Extra tips: lägg i en halv banan för att få en mildare och fylligare smak. Fungerar jättebra till samtliga av de ovannämnda mixerna.


Kyckling i ugn med gräddig sås och sambal oelek.

Riktigt god och enkel rätt att tillaga. Att fixa det tog cirka fem minuter, dock krävs det väldigt lång tid i ugnen och är egentligen inte att rekommendera om man lever i ett KLIMATSMART HEM.

(Med tanke på att jag hittade följande lapp på kylskåpet utgår jag från att vi gör det.)


I vilket fall... Receptets grundversion ser ni HÄR

Kyckling i ugn med gräddig sås och sambal oelek (2 personer)
  • Två kycklingfiléer.
  • 2 dl créme fraiché
  • 0,2 dl soja
  • 1 kryddmått sambal oelek
  • 1 dl grädde (valfri!)
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Placera kycklingen på ett ugnsäkert fat. 
3) Blanda ihop resterande ingredienser och häll över kycklingen. 
4) Placera ugnsfatet i ugnen i närapå 90 minuter.
5) Ta lämpligen ut den. Och ät den.

Njut!



Recension: dinkelgröt.

Jag försökte göra en gröt på dinkelflingor, mjölk, salt och vatten med lite blåbär på. 

Smak: weird.
Estetik: alienkräk.
Slutgiltigt omdöme: wtf.




/ A

GI-frukost.

Jordgubbssmoothie
+ Knäckebröd
+ Avocado
+ Lite coolt porslin
+ ( en flickvän som orkar fixa sånt här..)



Gott!

Ville Tipsar: Husmanstaco.

Nu var det dags för mig att engagera mig lite i bloggandet. Så jag ger er härmed dagens hetaste tips.

Idag var det seghet och trötthet som regerade och därför så orkade varken jag eller Anna laga det vi hade tänkt. (Det vi hade tänkt innefattade kycklingfilé och en och en halv timme i ugnen så det fick gå). Och bara stekte lite köttbullar och bacon samt kokade pasta. Tråkigt och oinspirerande. INTE I MITT KÖK!

Min kreation: Jag kallar den Villes Husmanstaco.

Detta blev resultatet. Det ser kanske väldigt avancerat ut men det är bara ett salladsblad med pasta, bacon och köttbullar i och en hastigt ihopslängd vitlöksdressing bestående enbart av ett par klickar créme fraiche och en vitlöksklyfta med en nypa chili. 

Så här lätt är det alltså att göra tråkig mat rolig. Och det ska ni läsare också göra.

Det finns inga ursäkter att göra tråkig mat, rolig mat gör det roligare att äta och är roligare att göra. Så om ni tycker det är tråkigt att laga mat så är det bara för att ni låter det bli tråkigt! 


Kommentar:  Man äter den som en taco  eller hamburgare. Kom på att det kanske inte var så självklart.


/ V


GI-gott: flygande Jakob.

Om du, som jag, älskar smaken av ungsstekt banan med curry och jordnötter tillsammans med kyckling, bacon och en gräddig sås är det här receptet för dig. 

Vi slog till på att tillaga 6 portioner för att kunna spara och äta en annan dag också. En liten anmärkning är att curryn inte stod med i receptet men hallu en flygande jakob utan curry? I think not! Antingen blandar du en matsked i såsen eller så tar du tre teskedar och sprider över bananerna.



Och eftersom brorsan tog både en och två portioner så antar jag att den fick godkänt ;)

Gi-gott: majssallad med bacon och köttbullar.

1) Dela köttbullarna (om de är färdigstekta, du kan givetvis göra dina egna) och bacon i mindre bitar. 
2) Knaperstek baconen och lägg bitarna på lite hushållspapper för att suga upp överflödigt fett. Bryn majs och köttbullar i det kvarblivna baconflottet i stekpannan. 
3) Blanda kött och majs med grönsallad och eventuellt lite salt och peppar.
4) Servera gärna med fetaost och en dressing/sås. 

Njut!


GI-gott: grillade grönsaker med stekt lax.

Supersallad (till 2 personer)
  • 2 tomater
  • 3 broccoliknippen
  • En halv röd paprika
  • En halv gul paprika
  • En halv lök
  • Två vitlöksklyftor
  • Salladsblad
  • En matsked nötter
  • 2 laxfiléer
  • Pressad citron
  • Salt och peppar
1) Dela grönsakerna och lägg tomater, paprika, vitlök och lök i en ugnssäker form i en 200-gradig ugn inställd på grill i 15 minuter. Under tiden tärnar du laxen och steker snabbt på hög värme.

2) Ta ut formen med grönsaker. Lägg i broccolin, rör om och krydda. Placera sedan i ugn i 5 minuter, 175 grader.

3) Lägg upp de grillade grönsakerna och blanda med de stekta laxbitarna samt några salladsblad. Strö krossade nötter och citronsaft över det hela. 

Njut!


GI-pannkakor med dinkelmjöl och hallonsås.

Ikväll bestämde vi oss för steka pannkakor! Eftersom vanligt vetemjöl går bort utgick vi från ett recept med dinkelmjöl (som går att läsa i sin helhet HÄR). Dock valde vi, på grund av hur rinnig smeten blev, att bara använda hälften av mjölken. Resultatet blev ändå bra; en mättande och väldigt matig pannkaka. Gott blev det också, även om jag måste erkänna att jag saknade vetemjölets milda smak lite..


Ville kämpar med smeten.


2 dl frysta hallon, lite florsocker och en halv banan fick utgöra fyllningen. Den sås som blev över passar säkert alldeles utmärkt till filen imorgon! Medan resterna av pannkakorna kanske kan glädja en eller annan familjemedlem. Inte var dag det ligger en färdigstekt pannkaka och väntar i kylen ;).

ANNA TIPSAR: recept på god och nyttig GI-müsli.

Anna och Villes GI-MÜSLI: version 1.0.
  • 3 dl dinkelflingor
  • En tesked sesamfrön (byt gärna mot solros- eller psylliumfrön)
  • 2 matskedar kanel
  • 1 matsked honung 
  • 4 matskedar rapsolja
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 dl hackade cashewnötter (enkelt ersatt eller kompletterat med hasselnötter)
  • 100 gram grovhackade torkade aprikoser
  • 100 gram grovhackade torkade plommon
1) Blanda dinkelflingor, frön och kanel i en bunke, rör om och tillsätt sedan honungen och rapsoljan. 
2) Bred ut i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 200-gradig ugn i 15 minuter. 
3) Strö sedan nötter och spån på den rostade blandningen och ha i ugnen i ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
4) Skrapa upp din väldoftande müsli från plåten och blanda den med din torkade frukt. 
5) Placera i en fin burk eller portionera direkt upp 0,5-1 dl av din nyttiga müsli i en skål med fil eller yoghurt. Njut!


GI-info: frukostflingor.

Sockerfällor finns överallt; inte bara i de självklara sötsakerna utan även i vardagliga varor som bröd - eller frukostflingor. Att Kellog's Frosties och Coco Pops innehåller mycket socker (25 resp. 32 %) har antagligen de flesta listat ut, men att även Kellog's All Bran har ett högt sockervärde (22%) är inte lika givet, då de varken har choklad- eller fruktöverdrag. Sockernivån i All Bran beror inte på det fruktsocker som jordgubbar och andra bär bidrar med - och är därmed alldeles för hög. I alla fall om man följer GI-metoden :).

(För er som är nyfikna på en mer utförlig lista över näringsinnehållet i olika Kellog's-produkter är det bara att trycka HÄR.)

Men - frukta inte! Att tillverka sin egen frukostmüsli kan vara både lätt och billigt, och mycket nyttigare! Igår gjorde jag en egen variant av GI-müsli, baserad på riktiga recept men utan att följa något av dem på pricken. Det flesta ingredienserna i müsli passar nämligen bra tillsammans, så att ta bort en ingrediens, öka mängden på den eller att byta den mot en liknande som du tycker om, gör sällan särskilt stor skillnad så länge du håller en rimlig proportion på frukt/kli/nötter/söta medel, etcetera. 

Ett gott, enkelt, smalt och billigt müslirecept kommer snarast!

Följ vår blogg!

Följ min blogg med bloglovin

En vecka med GI-metoden.

Status: Jag har gått ner lite mer än ett kilo, Ville lite mer än tre kilo. Då har han i och för sig tränat väldigt aktivt också, medan jag mest gått på promenader (eller shoppat..). Vi har försökt droppa socker - som i läsk, glass och godis, men även socker i vitt bröd och pasta etcetera - och byta ut det mot fullkornsvarianter eller helt andra råvaror. Sötsuget finns dock fortfarande kvar - men minskar!

Kommentar: Får se hur det går med viktkurvan nu när kroppen börjat ställa om sig. Ska bli spännande.

Lördagkväll.

Anna gör det hon gör bäst. 

Rotar i kylskåpet.


/ V

Ser det väldigt konstigt ut?

Jag och Anna experimenterar med diverse olika utseende på bloggen så om det ser lite konstigt ut så är det inte permanent. Eller så har Anna gått bärsärk igen. 

/V

Välkommen till vår nya blogg!

// Anna och Ville.

RSS 2.0